Trabzon İl Müdürü Aydın Gedikli, Trabzon’da son 1 yılda 2 bin 555 kişinin emekli olduğunu, toplam emekli sayısının ise 142 bin 666 olduğunu ifade ederek, “Geçtiğimiz yılda vatandaşlarımıza ortalama 24 günde emeklilik maaşlarını bağladık.
2017 yılında bu süreyi daha da kısaltmak hedefindeyiz” dedi. Genel Sağlık Sigortası kapsamında tescil edilenler hariç Trabzon nüfusunun yüzde 87,88’inin sosyal güvenlik kapsamında olduğunu kaydeden Gedikli, teşviklerden yararlanan sigortalı sayısının ise 78 bin 234 kişi olduğunu belirtti. İl Müdürlüğü olarak emeklilik şartlarını taşıyan vatandaşlara en kısa sürede aylıklarını bağlamaya çalıştıklarını ifade eden Gedikli, “Trabzon Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü olarak 7 Sosyal Güvenlik Merkezinde toplam 306 personelimizle vatandaşlarımıza hizmet vermekteyiz. 2016 yılı İl Müdürlüğümüz için verimli bir yıl oldu. Yeni binamıza taşındık. Vatandaşlarımıza artık daha iyi koşullarda hizmet veriyoruz” şeklinde konuştu. Emeklilik şartlarını taşıyan vatandaşların en kısa sürede aylıklarını bağlamaya çalıştıklarını ifade eden Gedikli, “Trabzon ilinde aktif çalışan sayısı toplam 191 bin 209’dur. Emekli kişi sayısı ise 142 bin 666’dır. İlimizin yaklaşık yüzde 88‘i sosyal güvelik kapsamındadır. Son bir yılda 2 bin 255 kişi emekli olmuştur. İl Müdürlüğü olarak emeklilik şartlarını taşıyan vatandaşlarımıza en kısa sürede aylıklarını bağlamaya çalışmaktayız. Geçtiğimiz yılda vatandaşlarımıza ortalama 24 günde emeklilik maaşlarını bağladık. 2017 yılında bu süreyi daha da kısaltmak hedefindeyiz. Bu noktada özellikle emekliliğine bir yıldan az kalıp da farklı illerde çalışması olan vatandaşlarımızın emeklilik müracaatında bulunmadan önce kurumumuza başvurarak bu hizmetlerini birleştirmelerini öneriyorum. Vatandaşlarımızın hizmetleri ne kadar düzenli olursa bizim de emeklilik bağlama süremiz dolayısıyla vatandaşlarımızın bekleme süresi o ölçüde kısalmış olacaktır” diye konuştu. Kayıt dışı istihdamla mücadele ettiklerini kaydeden Gedikli, “İl Müdürlüğü olarak kayıt dışı istihdamla mücadele çalışmalarımız da devam ediyor. Denetimlerde bilgi eksikliğinden kaynaklanan bazı sorunlarla karşılaşıyoruz. Örneğin işverenlerimiz İş Kanununda yer alan 2 aylık deneme süresinde işçilerini sigortasız çalıştırabileceklerini düşünebiliyorlar. Oysa bizim mevzuatımız açısından 2 aylık bir süre söz konusu değil. Denetimlerimizde karşılaştığımız diğer bir güçlük ise genelde sigortasız olarak çalıştırılan kişilerin bu konudaki şikayetlerini işten çıktıktan sonra yapması. Kişi işten ayrıldıktan sonra sigortasız çalışılan hizmetleri tespit etmek biraz daha güçleşiyor. Elimizdeki güncel verilerde ilimizin de içinde bulunduğu Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerini içine alan bölgede kayıt dışı istihdam oranı yüzde 52,46’dır. Bu oranı daha da aşağılara çekmek için çalışmalar yürütmekteyiz” dedi.
"Kayıt dışı istihdamla mücadelede sadece denetimler caydırıcı olmamaktadır" Kayıt dışı ile topyekun mücadele edilmesi gerektiğini ifade eden Gedikli, “Tabi kayıt dışı istihdamla mücadelede sadece denetimler caydırıcı olmamaktadır. Kayıt dışı ile topyekun mücadele edilmesi gerekiyor. Özellikle bu konudaki toplumsal farkındalığı artırmak için çalışmalar yapıyoruz. Okullar, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarını ziyaret etmek veya seminerler düzenlemek suretiyle kayıt dışı istihdamın zararlarını anlatıyoruz. 2016 yılında 250 kadar da işverenimize rehberlik çalışması yaptık. Onlara teşvikler ve kayıt dışı istihdamla mücadele konuları başta olmak üzere sosyal güvenliğe ilişkin pek çok konuda bilgi verdik. Kayıt dışı ile mücadelede bir diğer önemli faktör teşvikler. Bugüne kadar yürürlüğe giren çeşitli teşvikler kayıtlı istihdamı artırmada çok faydalı oldular. İlimizde bu teşviklerden 78 bin 234, 4/a sigortalısı faydalanıyor. Çalışma hayatında Milli Seferberlik Projesi kapsamında yürürlüğe giren teşvik paketi ile de ilimizde istihdama ek 25 bin kişi daha kazandırılması planlanmaktadır. Bu kapsamda Trabzon SGK İl Müdürlüğü olarak üzerimize düşen görevi yapma çabası içerisindeyiz” diye konuştu. |